Curry Leaves Tea
Scientific Name – Murraya koenigii
The curry tree or curry tree is a tropical and subtropical tree of the Rutaceae family native to Asia.
Curry is mainly suitable for lowering cholesterol levels. Curry is full of antioxidants, prevents the oxidation that produces LDL cholesterol or bad cholesterol and increases the amount of HDL cholesterol or good cholesterol.
● Increases digestion.
● Treats liver related conditions.
● Helps in hair growth.
● Improves blood circulation.
Benefits of Curry leaf in Weight loss
It is said that Curry leaves contains special elements like – Dichloromethane, Ethyl Acetate, Mahanimbine. This element helps in weight loss, controlling cholesterol and Triglyceride (a kind of fat).
Beneficial in Anemia
According to Specialists, Curry leaf has Anti-Anemia properties which effectively work in this health problems. Moreover, curry leaves are good source of minerals like- Calcium, Iron, Zinc etc. All these properties work to prevent this particular health problem.
Helpful in Diabetes
It is said that Curry leaves have hypoglycemia (Capacity to reduce blood sugar levels). This quality helps to reduce blood sugar levels and controls diabetes. On this basis, it can be said that regular consumption of this herb can reduce the chances of diabetic affects.
Benefits of curry leaves for liver
Curry leaves have Tannin and Carbazole Aalkaloids elements. According to the specialists, these elements have heptoprotective properties which increase the capacity of liver. Along with this, curry leaves can also help in preventing Hepatitis and Psoriasis disease.
Prevention of Diarrhea
Specialists say that the Carbazole Alkaloids element Curry leaves contain has a miraculous ability to prevent Diarrhea. This is why it can be said that a regular intake of this natural product can effectively work in keeping away the problems like Diarrhea.
Takes care of the Heart
Curry leaf is a kind of herb filled with Vitamin C, Antioxidants and Anti Inflammatory qualities. This has been used for a long time to treat the cardiovascular disease in effective way. Moreover, this herb can also help to keep the heart healthy by controlling cholesterol.
Control of cholesterol
The article mentions above that Curry leaves have Antioxidants and Anti-inflammatory properties along with Vitamin C. In a research conducted in this regard, experts found that the use of this leaves has the potential to reduce the levels of bad cholesterol in the body.
Benefits of Curry Leaf in Preventing Infection
According to the experts, some of the nutrients found in Curry leaf oil also have Anti-biotic and Anti-fungal properties. This properties found here provides beneficial results in reducing the effects of bacteria and fungi. Therefore, it can be said that the benefits of Curry leaf includes infection prevention.
Beneficial for Skin
The use of Curry leaf is also very beneficial for the skin. Its extract form – oil content is believed to have certain properties that help in removing burns (Inflammation) and Bacterial Infection. To get this benefit from the Curry leaf plant, the poultice made of its leaves can be used.
Take Special Care of Hair
According to experts, nutrients found in Curry leaf oil can also play an important role in hair care. Applying Curry leaf oil to the hair can strengthen the roots. Its regular use may help in hair growth.
How to use – Put 1 Tea bag in a cup of hot water and soak it well for about 2 minutes and then drink it. Drink it on an empty stomach every morning for better results.
Thankyou…!
කරපිංචා තේ/Curry Leaves Tea
කරපිංචා ගස හෝ කරපිංචා යනු ආසියාවට ආවේණික වූ Rutaceae පවුලේ නිවර්තන සහ උපනිවර්තන ගසකි.
කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීම සඳහා කරි ප්රධාන වශයෙන් සුදුසු ය. කරපිංචා ප්රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇත, LDL කොලෙස්ටරෝල් හෝ නරක කොලෙස්ටරෝල් නිපදවන ඔක්සිකරණය වළක්වන අතර HDL කොලෙස්ටරෝල් හෝ හොඳ කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය වැඩි කරයි.
● ආහාර දිරවීම වැඩි කරයි.
● අක්මාව ආශ්රිත රෝග සඳහා ප්රතිකාර කරයි.
● හිසකෙස් වර්ධනයට උපකාරී වේ.
● රුධිර සංසරණය වැඩි දියුණු කරයි.
● බර අඩු කිරීමේදී කරපිංචා කොළ වල ප්රතිලාභ.
කරපිංචා වල – ඩයික්ලෝරෝමීතේන්, එතිල් ඇසිටේට්, මහානිම්බින් වැනි විශේෂ මූලද්රව්ය අඩංගු බව පැවසේ.මෙම මූලද්රව්යය බර අඩු කර ගැනීමට, කොලෙස්ටරෝල් සහ ට්රයිග්ලිසරයිඩ් (මේද වර්ගයක්) පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.
● දියවැඩියාව සඳහා උපකාරී වේ.
කරපිංචා කොළ හයිපොග්ලිසිමියා (රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමේ හැකියාව) ඇති බව කියනු ලැබේ. මෙම ගුණාංගය රුධිර සීනි මට්ටම අඩු කිරීමට සහ දියවැඩියාව පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ. මෙම පදනම මත, මෙම ඔසු නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් දියවැඩියා බලපෑම් ඇතිවීමේ සම්භාවිතාව අඩු කළ හැකි බව පැවසිය හැකිය.
● අක්මාව සඳහා කරපිංචා කොළ වල ප්රතිලාභ.
කරපිංචා කොළ ටැනින් සහ කාබසෝල් ඇල්කලෝයිඩ් මූලද්රව්ය ඇත.විශේෂඥයින්ට අනුව, මෙම මූලද්රව්ය අක්මාවේ ධාරිතාව වැඩි කරන හෙප්ටොප්රොටෙක්ටිව් ගුණාංග ඇත. මේ සමඟම කරපිංචා, හෙපටයිටිස් සහ සොරියාසිස් රෝගය වැළැක්වීමටද උදවු කළ හැක.
● පාචනය වැළැක්වීම.
කරපිංචා කොළ අඩංගු Carbazole Alkaloids මූලද්රව්ය පාචනය වැලැක්වීමේ ආශ්චර්යමත් හැකියාවක් ඇති බව විශේෂඥයෝ පවසති. මෙම ස්වාභාවික නිෂ්පාදනය නිතිපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් පාචනය වැනි ගැටළු වළක්වා ගැනීමට ඵලදායී ලෙස ක්රියා කළ හැකි බව පැවසිය හැක්කේ එබැවිනි.
● හදවත රැකගනී.
කරපිංචා යනු විටමින් C, ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ප්රදාහකාරී ගුණාංගවලින් පිරුණු ඔසු වර්ගයකි. මෙය හෘද වාහිනී රෝග ඵලදායි ආකාරයෙන් ප්රතිකාර කිරීමට දීර්ඝ කාලයක් තිස්සේ භාවිත කර ඇත. එපමණක් නොව, මෙම ඔසු කොලෙස්ටරෝල් පාලනය කිරීමෙන් හදවත නිරෝගීව තබා ගැනීමට ද උපකාරී වේ.
● කොලෙස්ටරෝල් පාලනය.
ලිපියේ ඉහත සඳහන් කර ඇත්තේ කරපිංචා වල විටමින් සී සමඟ ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ප්රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ ඇති බවයි. මේ සම්බන්ධයෙන් සිදු කරන ලද පර්යේෂණයක දී විශේෂඥයින් සොයා ගත්තේ මෙම කොළ භාවිතය ශරීරයේ නරක කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට හැකියාව ඇති බවයි.
● ආසාදනය වැළැක්වීමේ දී කරපිංචා වල ප්රතිලාභ.
ප්රවීණයන් පවසන පරිදි, කරපිංචා කොළ තෙල් වල ඇති සමහර පෝෂ්ය පදාර්ථ ප්රතිජීවක සහ ප්රති-දිලීර ගුණාංග ද ඇත. මෙහි ඇති මෙම ගුණාංගය බැක්ටීරියා සහ දිලීර වල බලපෑම අවම කිරීම සඳහා ප්රයෝජනවත් ප්රතිඵල සපයයි. එබැවින්, කරපිංචා කොළ වල ප්රතිලාභ වලට ආසාදන වැලැක්වීම ඇතුළත් බව පැවසිය හැකිය.
● සමට ගුණදායකයි.
කරපිංචා කොළ භාවිතය ද සමට ඉතා ප්රයෝජනවත් වේ. එහි සාරය ආකෘතිය – තෙල් අන්තර්ගතය පිළිස්සුම් (ප්රදාහය) සහ බැක්ටීරියා ආසාදන ඉවත් කිරීමට උපකාර වන ඇතැම් ගුණාංග ඇති බව විශ්වාස කෙරේ. කරපිංචා කොළ ශාකයෙන් මෙම ප්රතිලාභය ලබා ගැනීම සඳහා, එහි කොළ වලින් සාදන ලද පොල්ටිස් භාවිතා කළ හැක.
● හිසකෙස් ගැන විශේෂ සැලකිල්ලක් දක්වන්න.
ප්රවීණයන් පවසන පරිදි, කරපිංචා කොළ තෙල්වල ඇති පෝෂ්ය පදාර්ථ හිසකෙස් රැකවරණය සඳහා ද වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කළ හැකිය. කරපිංචා තෙල් හිසකෙස් වලට යෙදීමෙන් මුල් ශක්තිමත් කළ හැක. එහි නිතිපතා භාවිතය හිසකෙස් වර්ධනයට උපකාර විය හැක.
භාවිතා කරන ආකාරය – උණු වතුර කෝප්පයකට තේ බෑග් 1ක් දමා විනාඩි 2ක් පමණ හොඳින් පොඟවා පානය කරන්න. වඩා හොඳ ප්රතිඵල සඳහා සෑම උදෑසනකම හිස් බඩ පානය කරන්න.
ස්තූතියි..!
Reviews
There are no reviews yet.